Yağ bezeleri hemen hemen her insanda ortaya çıkan bir problem olmuştur Yağ bezeleri, herhangi bir sağlık sorunu yada problem tehlike teşkil etmeyen, ve yalnızca deri altında çıkan iyi huylu kistler olarak da bilinmektedir. Yağ bezeleri genellikle de; 15 ve 20’li yaşlardan sonra ortaya çıkmaya başlamışlardır. Vücutta oluşan yağ bezesi nasıl geçer gibi soruların cevapları ise; oldukça merak ediliyor. Yağ bezeleri vücudun herhangi bir yerinde de sıklıkla meydana gelebilmektedir. Yag bezlerine, tıp aleminde Lipomlar da denilmektedir
Yağ Bezeleri Nasıl Oluşur? Neden Oluşur?
Yağ bezeleri hastanın yaptığı herhangi bir şeye göre oluşmamaktadır. Yağ bezelerinin içinde fazlasıyla yağ hücresi bulunduğundan dolayı; kilo almaya bağlı olarak da yağ bezeleri oldukça büyüyebilmektedir. Yağ bezeleri hemen hemen her yaştan kişide görülür ve doğuştan da olabilmektedir.
Yağ bezeleri Kimlerde Görülür?
Yağ bezelerinin oluşumu, oldukça yaygın olarak görülen bir hastalıktır. Her 100 kişiden birinde yağ bezesi oluşumu görülebilmektedir. Yağ bezesi sayısı vücutta birkaç adet veya daha fazla da görülebilmektedir. Yani sayısı vücuttaki durumuna göre de oldukça değişmektedir.
Yağ bezeleri vücutta Hangi Bölgelerde Görülür?
Yağ bezeleri, Sırt, boyun, kol ve bacaklarda, saçlı deride ve deri olan her bölgede oldukça sık görülmektedir.
Yağ bezesi Semptomları Nelerdir?
Yağ bezesi daha çok, cildin alt kısımlarında oldukça sık görülmektedir. Yağ bezeleri, oldukça çok yumuşak oldukları için de dokunulduğunda vücutta rahatlıkla hissedilmektedir. Yağ bezesi vücutta herhangi bir acıya neden olmamaktadır. Yalnız bu durum, yani yağ bezelerinin acıya neden olup olmaması; yağ bezesinin nerede bulunduğuna bağlı da olabilmektedir.
Yağ bezesinin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Genel olarak vücutta bulunan yağ bezlerini aldırmaya gerek yoktur. Fakat bazı durumlarda hasta veya doktor yağ bezelerini kolaylıkla alabilmektedir. Yağ bezelerinin aldirmanın ve bu durumun sebebi; Feride oluşan kitlenin lipoma olup olmadığını belirlemektir. Deride giderek büyümeye devam eden bir yağ bezesivar ise, sinirlere baskı yaparak veya bağırsak tıkanıklığına yol açarak oldukça sıkıntılı geçen ve zor olan semptomlara da neden olmaktadır. Hasta vücudunda oluşan yağ bezesini aldırmak isteyebilir ve yağ bezesi alımlarında da genel olarak lokal anestezi yöntemi ile oldukça küçük bir operasyon yapılmaktadır.
Yağ bezelerİ Kansere Dönüşebilir Mi?
Yağ bezelerinin, kansere dönüşmesi ihtimali oldukça nadirdir hatta yok denecek kadar da az görülen bir durumdur. Liposarkom ise; Yağ bezeleri, yağ hücrelerinin kanserli olan tümörlerine de denilmektedir. Bu durum ise; lipomlardan kaynaklanmamaktadırlar. Fakat, yağ bezeleri değişkenlik gösterir veya yeni oluşan kitleler görülürse, mutlaka alanında uzman ve başarılı bir doktora başvurulmalıdır.
Yağ bezesi neden oluşur?
-
- Genetik yatkınlık da yağ bezesi oluşumuna sebebiyet vermektedir
- Cildin darbe alması da yağ bezesi oluşumunun sebepleri arasında yer almaktadır.
- Yüksek kolesterol ve trigliserit düzeyleri de yağ bezesi oluşumuna sıklıkla sebebiyet veren durumlardan bir tanesi olmuştur.
- Metabolik hastalıklar da bu durumu sıklıkla etkileyen faktörler arasında yerini almıştır.
- Sağlıksız beslenme de yağ bezesi oluşumunda yer almaktadır.
- İleri yaş yağ bezesi oluşumunda en çok gözlenen nedenler arasında yerini almıştır.
- İnsülin direnci ve diyabet hastalığı da budurumun oluşumunda kendini göstermektedir.
- Karaciğer hastalıkları ise; yağ bezesi olusumunda kendini en sık gösteren hastalıklardan bir tanesi olmuştur.
- Obezite ve fazla kilo durumları yağ olusumunun fazlalaşması dolayısıyla yağ bezesi olusumunu da arttırmaktadır.
- Yağ bezesi sıklıkla görülen bir rahatsızlık olduğu içinaldırması da oldukça kolaydır. Yalnızca