Açılımı spinal musküler atrofi olan bu hastalık, kas zayıflığına sebep olur ve çok nadir görülür. Hareket kabiliyetini oldukça sınırlayan bu hastalık, yakalanan kişilerin hayatlarını çok olumsuz etkiler. Özellikle bebeklerde görülür ve genellikle ölümle sonuçlanır. Türkiye’de yaklaşık 10 bin bebekte bu hastalık görülmüştür. Batı ülkelerinde daha çok görülür.
Sma Hastalığı Nedir?
Genetik bir hastalık olan SMA hastalığı vücut merkezine çok yakınlarda olan kasların tutulması ile meydana geliyor. Kollarda oluşan güçsüzlük bacaklardaki güçsüzlük kadar fazla değildir. Bu hastalıkta SMN geni hiç protein üretemez. Bu sebepten dolayı da motor sinir hücreleri beslemez.
Beslenemeyen motor hücreleri sonucunda kaslar görevini yapamaz ve durma noktasına gelirler. SMA hastalığının dört tipi bulunur. Halk arasında gevşek bebek sendromu olarak da bilinen SMA hastalığı nefes almayı ve yemek yemeyi güçlendiren bir hal alır.
SMA hastalığında his kaybı veya görme, duyma organlarına hiçbir şekilde etki etmez. Çok nadir görülen hastalıktır. 6050 doğumda bir görülen bu hastalık taşıyıcı anne ve babanın çocuklarında görülür. Taşıyıcı olan ebeveynler yaşantılarında hiçbir sıkıntı olmadan hayatlarını gördürürler. SMA görülme oranı taşıyıcı anne ve babanın çocuklarında görülme oranı %30’dur. İlgili Link : Reflü Belirtileri ve Tedavisi
Sma Hastalığı Tedavisi
Bu hastalığın kesin olarak tedavisi henüz mümkün değildir. Fakat günümüzde çalışmalar devam etmektedir. Bu hastalara verilen ilaçlar ile hastanın yaşam kalitesi az da olsa artırılabilir. Fakat en önemlisi hasta yakınlarının bu hastalık hakkında bilinçli olmasıdır.