İnsülin günümüz de şeker hastalığına bağlı olarak gelişen diyabet tedavisin de kullanılan bir yöntem olarak karşımıza çıkar. İnsülin nedir? İnsülin vücuttaki şeker dengesini kontrol altında tutan bir hormondur. İnsülin vücuttaki kan şekeri düzeyini kontrol etmektedir. Yetişkin bireylerde günlük insülin salınımı 2 mg şeklindedir. Besinlere bağlı olarak kandaki insülin düzeyin artış yaşanmaktadır.
Özellikle kafeinli içecekler insülini ciddi düzeyde artırmaktadır. Enerji içeceklerinin tüketimi de insülin seviyesin de ciddi derece artışlara sebep olmaktadır. Glikoz insülini uyaran en güçlü uyarıcıdır. Kişilerde yüksek seviyelerde şeker tüketimi de insülin dengesini bozmaktadır. Ayrıca yüksek karbonhidrat tüketimi de insülin düzeyini doğrudan artıran etmenlerin başın da gelmektedir.
İnsülin Yüksek Seviyelerde Olursa Ne Olur?
İnsülin dengesi vücutta kontrol altında tutulması gereken hormonların başında gelmektedir. İnsülin düzeyinin aşırı yüksek düzeylerde olması kişilerde birçok sağlık sorununu tetiklemektedir. İnsülin yüksek düzeylerde olursa pankreas yetmezliğine sebep olmaktadır. Pankreas yetmezliği ciddi düzeyde bir rahatsızlık sorunudur. Kişilerin hayatını kaybetmesine kadar yol açabilmektedir.
Aynı zamanda kişilerin insülin seviyelerin yüksek olması kişilerde diyabet etmenine sebep olmaktadır. Halk arasında bilinen ismiyle şeker hastalığı insülinin aşırı yüksek seviyelerde olmasından kaynaklanmaktadır. Şeker hastası olan bireyler kronik olarak hayatları boyunca insülin iğnesi kullanmaya maruz kalmaktadır. Dolayısıyla insülin seviyesini kontrol altında tutulması bu gibi rahatsızlıklardan korunması için oldukça önemlidir.
Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Son yıllarda aşırı düzeyde artış gösteren hastalıkların başında insülin direncine bağlı olarak gelişen şeker hastalığı bulunmaktadır. İnsülin nedir? Tıp literatüründeki adıyla diyabet kontrol altına alınması gereken kronik bir rahatsızlıktır. Diyabetin gözle görülen birçok belirtisi bulunmaktadır. Kişilerde en yaygın diyabet belirtileri şu şekilde gözlemlenmektedir.
• Aşırı düzeyde kilo alımı
• Bireylerin kilo verme sürecinde ciddi zorluk yaşamaları
• Sürekli olarak tatlı yeme isteği
• Yemek yedikten kısa bir süre sonra acıkma
• Halsizlik ve yorgunluk düzeyinde artış
• Kişinin bel bölgesinin ciddi düzeyde genişlemesi
• Metabolik sendromların görülmesi
• Koltuk altında siyahlaşma
• Karaciğerde yüksek düzeyde yağlanma
• Pankreasta işlevsel bozukluk
• Cinsel isteksizlik
• Kadınlarda sıklıkla adet döngüsünde düzensizliklerin yaşanması
Yukarıdaki sayılan maddeler diyabet rahatsızlığından en sık karşılaşılan etmenlerin başında gelmektedir. Ayrıca diyabet rahatsızlığının bir diğer belirtisi de gözlerde kanlanmadır. Uzun süreli geçmeyen göz kanlanmaları diyabet belirtisi olabilir. Ayrıca gözde sürekli olarak ortaya çıkan viral enfeksiyonlarda diyabet belirtisi olabilmektedir. Bu gibi durumlarda mutlaka diyabet testi yaptırılması önerilmektedir.
Şeker Hastalığının Sebepleri Nelerdir?
Şeker hastalığının günümüz de tam olarak nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Şeker hastalığı kandaki insülin direncinde düşüşten kaynaklanmaktadır. Diyabet rahatsızlığının günümüz de genetik sebeplerden olduğu düşünülmektedir. Eğer ki kişinin aile geçmişin de şeker hastası olan bir birey bulunuyorsa, kişide de olması muhtemeldir. Ayrıca hareketsizlikte diyabet oluşumuyla doğrudan etkili olan çevresel faktörlerdendir.
İlgili Link: Hipertansiyon
Şeker hastalığının ortaya çıkmasın da glikoz ve insülinin büyük etkisi bulunmaktadır. İnsülin kişinin kanındaki şeker düzeyini düşürmektedir. Bu duruma paralel olarak pankreas sürekli olarak şeker üretimi yapmaktadır. Bu durumda da kişiler de ciddi düzeyde kronik diyabet rahatsızlığı oluşmaktadır. Diyabet günümüzde kontrol altına alınabilen bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkmaktadır.
Şeker Hastalığı Risk Etmenleri Nelerdir?
Diyabet günümüz de bireylerde sıklıkla karşılaşılan bir sağlık problemidir. Şeker hastalığının oluşumun da bazı ana faktörler doğrudan etkili olmaktadır. Bu ana faktörler şu şekilde sıralanabilmektedir.
• Aşırı kilolu kişilerde şeker hastalığı oluşum riski daha fazladır.
• Vücutta bulunan yağ dengesi de diyabet oluşumuyla doğrudan etkili olduğu bilinmektedir.
• Aşırı düzeyde hareketsiz kalma, hareket etmekten kaçınma, sürekli dinlenme hali diyabet oluşum riskini artırmaktadır.
• Kişinin aile geçmişi diyabet oluşumuyla doğrudan etkilidir. Aile geçmişin de diyabet bulunan kişiler de genetik etmenlere bağlı olarak diyabet oluşumu gözlemlenmektedir.
• Yaş faktörü de şeker hastalığı ile doğruda etkilidir. 40 yaşın üzerindeki kişilerde diyabet oluşum riski daha yüksektir.
• Aşırı şeker tüketimi, aşırı tatlı tüketimi diyabet riskini artmaktadır.
• Yüksek düzeyde karbonhidrat tüketimi, fastfood yiyeceklerin tüketimi şeker hastalığını tetiklemektedir.
• Sigara ve alkol kullanımı da diyabeti tetiklediği bilinmektedir.
Diyabet Tedavisi Nasıldır?
Diyabet günümüzde kontrol altına alınabilen bir sağlık sorunudur. İnsülin nedir, sorusunun yanı sıra diyabet tedavisi nasıl olur sorusu da sıklıkla gündeme gelmektedir. Uzman doktor kontrolün de insülin direnci kontrol altına alınarak diyabet dengede tutulmaktadır. Ancak günümüz de diyabetin kalıcı bir tedavisi bulunmamaktadır.
İlgili Link: WBC Nedir ve Yüksekliğin Nasıl Bir Düzeyde Olması Gerekir?
Diyabet kişinin yaşam boyu devam eden kronik bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkmaktadır. Diyabet tedavisin de insülin iğneleri, insülin hapları sıklıkla kullanılan ilaçların başında gelmektedir. Bu yöntemler ile hastalık kontrol altına alınmaktadır.