Migren, kişilerin günlük rutinini olumsuz etkileyen ciddi bir hastalıktır. Bu hastalıkta en sık görülen şikâyet ağrıdır. Ense ya da göz çevrelerinde oluşan bu ağrı gitgide zonklayan bir karaktere dönebilir.
Ağrıyı, bulantı ve kusma da eşlik eder. Migren ağrısı yaşayan birey, sese ve ışığa hassasiyet oluşturur. Ataklar şeklinde kendini gösteren baş ağrısı, bir ayda 15 günü aşabilir. Bu durum 4 saat ya da daha fazla sürdüğünde kronik migren olarak teşhis edilir. İklim, uyku düzeni, hormonal farklılıklar migrenin başlamasına sebep olabilir.
Migren Belirtileri Nelerdir?
Baş ağrısı migrenin en önemli belirtisidir. Özellikle başın tek tarafında zonklama şeklinde şiddetli bir ağrıya yol açar. Bu ağrı, zaman zaman şakaklarda, göz çevrelerinde ensede de olabilir. Migren belirtilerinden biri de ışığa ve sese hassasiyettir. Migreni olan hastalar, karanlık bir ortamda yalnız olmak isterler.
Migren belirtisi olan birey, tatlı yeme ihtiyacı hisseder. Birkaç gün önceden kendini gösteren migren ağrısı giderek şiddetlenir. Kişide göz kamaşmasına yol açan ışık hassasiyeti oluşturduğu gibi bulanık ve çift görmeye de yol açar. Sinirli, mutsuz bir ruh hali de migren belirtilerindendir. İlgili Link : Migren Nörolojik Bir Hastalık Mıdır
Migren Nasıl Tedavi Edilir?
Birçok migren çeşidi vardır. Kişi doktora başvurduktan sonra kendisine en doğru şekilde anlatmalıdır. Doktorun, hangi migren çeşidi olduğunu doğru teşhis etmesi en önemli noktadır. Migren çeşidi belirlenen hastanın, ilk olarak beyin görüntüsü çekilmelidir. Haftada birkaç kere migren ağrısı oluyorsa koruyucu tedaviler tavsiye edilmelidir.
Uykunun düzenli olması, stresten uzak kalmak, alkol, sigara gibi zararlı alışkanlıkları terk etmek, beslenmeyi düzenli ve kaliteli bir şekilde yapmak, migrenin tedavi edilmesindeki ilk maddelerdir. Bu şekilde migren ağrılarını kontrol altına alabilir. Migren tedavisinde doktor ve hasta birlik içinde olmalıdır.