Kalın bağırsağın sonunda yer alan kısma rektum adı verilir. Rektumun, çeşitli sebeplerle makattan dışarı çıkmasına makat sarkması denir. Gaz, büyük abdest tutamama, makatta kanama gibi belirtileri ile insanın yaşam seviyesini düşürür.
Genellikle pek çok doğum yapmış kadınlarda görülür. Bu hastalığa yakalanan kişilerde, makat sarkmasının yanında rahim ve idrar kesesi sarkmaları da görülür. Bu hastaların genel şikâyeti, büyük abdest yaptıktan sonra makattan bir şeylerin dışarı çıkmasıdır.
Makat Sarkması Belirtileri Nelerdir?
Rektal prolapsus bir diğer adıyla makat sarkması hastalığının en birincil belirtisinden biri kabızlıktır. Kabız problemi ve dışkılamada güçlük problemleri ile doktora başvuran kişilerin birçoğu sebebinin makat sarkması olduğunu o an öğrenirler.
Makat sarkmasının bir diğer belirtisi de tıkayıcı şekilde dışkılamadır. Hastalığın yarısından çoğunda görülen bir diğer problem ise gaz ve dışkı kaçırma sorunudur. Bu duruma gaz ve dışkı inkontinensi adı verilir.
Makat sarkması yaşlılarda genç ve orta yaşlılara göre daha sık rastlanır. Sarkma sonucu bağırsaklar gevşer ve gaz ile dışkı kaçırma durumları gözlenir. Gaz ve dışkıyı tutmaya yarayan kaslar dışarı sarkar ve aşırı kasılmaya maruz kalırlar. Bunun sonucunda bağırsakların zarar görmesi kaçınılmaz bir sondur.
Makat Sarkması Tedavisi
Makat sarkmasında doktorların önerdiği ilk tedavi yöntemi diyettir. Bol lifli yiyecekler tüketmek bu hastalığın şiddetini azaltır. Hastanın büyük abdest yaparken ıkınmayı azaltması da hastalığın azalmasını sağlar. Diyetin işe yaramadığı durumlarda radyofrekans ablasyon yapılarak rektumun makattan içeri itilmesi hedeflenir.
Bir diğer uygulanan tedavi yöntemi akupunkturdur. Makat sarkmasın hastalığının ilk evrelerinde makata toz şeker uygulaması yapılabilir. Toz şeker sayesinde bağırsakta bulunan ödem azalır.
Bu tedavi yöntemlerinin işe yaramadığı hastalıklarda cerrahi müdahale yöntemi uygulanır. Bu ameliyatın pek çok çeşidi vardır. Ameliyat çeşitlerinden hangisinin kullanılacağına hastanın durumuna göre karar verilir.