Vücut için oldukça önemli olan mineral değerleri düştüğü yada yükseldiği zaman bazı hastalıkların oluşmasına sebebiyet vermektedir. Özellikle de demir yukseldigi zaman oldukça zararlıdır. Demir bir toksikttir ve aynı zamanda sindirim sisteminde demir emilimini kontrol altına almaktadır.
Demir yüksekliği neden olur?
Kırmızı kan hücreleri için de oldukça kullanılmakta olan demir; besinsel bir mineral özelliğine sahiptir. Kana kırmızı rengini vermekte olan; hemoglobin hücrelerin içinde barınan proteinin de oldukça önemli bir parçasıdır. Aynı zamsnda, hemoglobinin bir diğer görevi de; tüm vücut hücrelerine oksijen taşımaktan sorumlu olmasıdır.Vücudumuzda iki türlü demir alımı bulunmaktadır. Bunlar; Heme demir: heme demir yalnızca et ve hayvansal gıdalarda bulunmaktadir.
Non-heme demir: Vücudunuza almış olduğunuz cogu demir, non-heme’dir. Hem hayvanlarda hem de bitkilerde bulunmakta olan non-heme c vitamini yada emilimi organik olan asitlerle arttirilabilmektedir. Fakat, Non-heme demir: Vücuda alınan çoğu demir, non-heme’dir. Hem hayvanlarda hem de bitkilerde bulunan non-heme demir emilimi organik asitler, C vitamini ile arttırılabilir fakat “fitat” gibi bitki bileşikleriyle de azaltılabilir.
Günlük hayatında tüketmiş olduğu gıdalardan yeterli miktarda demiri alamamış insanlar; demir eksikliği riskini fazlasıyla taşımaktadır. Aynı zamanda vücudunuza fazla demir girmesi de, demir fazlalığına sebebiyet vermektedir. Diğer tarafta demir fazlalığı, alınan demir içerikli besinlerden değil, genellikle; demir takviyesinin alınması sonrasında oluşmaktadır.
Normal koşullarda göre insan bedeninin günlük demir ihtiyaci nedir?
- Erkekler için, en fazla; 10 mg
- Kadınlar için, en fazla; 20 mg
- Çocuklarda ise; 2mg’dir
Demir Yüksekliği Belirtileri nelerdir?
Demir eksiliği belirtileri ve demir yüksekliği belirtileri neredeyse aynıdır ve kendini genellikle; yorgunluk ve halsizlik belirtileriyle fazlasıyla göstermektedir. Demir eksikliği olan çoğu kişilerde ise belirtiler şu şekilde gözlenmektedir;
Ciltte görülen aşırı derecede solgunluk ve bedende fazlasıyla yorgunluk hali görülmektedir.
Yaptığı işe odaklanmakta fazlasıyla odaklanma problemi
Ellerde ve ayaklarda devamlı bir şekilde belirtmekte olan uyuşmalar gözlenmektedir.
Ağız kenarında ortaya çıkmış yaralar ve aynı zamanda da dudaklarda soyulma aynı zamanda da çatlamalar görülmektedir
El ve ayak tırnaklarında ise; oldukça hızlı ve çabuk kırılma gözlenmesi demir eksikliği belirtileri arasında görülmüştür.
Demir eksikliği olan kişilerde ise; genel olarak fazlasıyla gerginlik ve aynı zamanda dasinirlilik hali olması da oldukça fazlasıyla gözlenmektedir
Saçların normaline göre olduğundan da, daha fazla dökülmesi
Vücuttaki yorgunluk ve geçmeyen halsizlik de yaşanan demir eksikliğinin en yaygın belirtileri arasında birinci sırada gözlenmektedir Fakat demir eksikliği rahatsızlığına kesin bir tanı konulabilmesi için; hastaneye gidilip ilgili kişiler tarafından detaylı bir kan testi yaptırılması da oldukça gerekmektedir.
Demir eksikliğinin ise; ileri derece belirtileri ise şu sekildededir ;
Kalpte çarpıntı hissi gözlenir.
Buz veya toprağı yemek istemek de demir eksikliğinin en yaygın belirtilerinden birisi olmuştur.
Bazı yaygın bilinen, psikiyatrik rahatsızlıklardan olan huzursuz bacak sendromu ise; demir eksikliği rahatsızlıklarında fazlasıyla görülmektedir.
Vücuttaki tiroitlerinin fonksiyonlarındaki gözlenmiş olan yavaşlama gibi durumlar da demir eksikliği hastalığının belirtileri arasında fazlasıyla görülmektedir. Demir eksikliği olan kişiler de ise; bu veya bu tarz durumlarla karsi karşıya gelen ve yaşayan hastalar ve kişiler mutlaka bir doktora yada uzmana gidi oldukça p detaylı bir kan testi yaptırmalıdır. Çünkü demir eksikliği ilerlediği takdirde birçok hastalığa sebebiyet verebilmektedir. Bu yüzden vücudunuzda yukarıda belirtilerden