Anne ile bebeğin ilk ve en özel bağı şüphesiz emzirme anıdır. Ve gıdaların en güzelini, en besleyicisini annesinden alan bebek çok özel bir birleşme yaşayarak, kendisini annesinin bir uzvu bir parçası gibi hissetmeye başlar. Yaşadıkları tüm bu süreçte kurulan bağ bir süre sonra alışkanlığa dönüşür. Anne ile bebeğin kurduğu bu huzurlu paylaşımında ne yazık ki bir süreci tamamladıktan sonra kopması gerekmektedir. Yani emzirme döneminin bitişi de başlangıcı kadar değerli ve özeldir.
Emzirme Dönemini Bitirmek İçin Aşamalı Olarak İlerlemeli
Dünya Sağlık Örgütü ve tüm uzmanların ortak noktada buluştukları şüphesiz bir bilgi var ki doğruluğu tartışılamaz. Bu da anne sütünün ilk 6 ay bebeğe verilmesi gereken tek besin olmasıdır. 6 ay sonrasında da hayatlarına aşama aşama ek gıda ürünleri girmeli tadımlarla başlayarak beslenme programını çeşitlendirmelidir. Bu besinlerin alınmaya başlaması ile anne sütü emzirme sıklığı azalsa da 2 yıla kadar emzirmeye devam edilebilir. 12.aydan itibaren çocuklarda birey olma, çevredeki faktörlere tepki verme, yürüme döneminin başlamasıyla oluşan farkındalık anneye olan bağın bireyselleşmeye dönmesiyle gelişir. Emzirme süreci burada kısaltılmalı bu bağımlılığın koparılmaya başlanması gerekmektedir. Çocuğun büyüme ve gelişim dönemi için bu bağın azalması olumlu ve ileriye dönük bir gelişme planlanması anlamına gelmektedir. Eğer bu bağ uzaklaşmaya başlamazsa sorunlar büyüyerek çocuk anneye bağımlı bir halde gelişime devam edecektir.
Annelerin Emzirmeyi Bırakma Konusunda Kararlı Duruşu Şart
Bu dönemde her zaman ki gibi en büyük sorumluluk anneye düşmektedir. Bu sürece başlarken ve yönetirken kararlı durmalı ve kendini bu işe odaklaması gerekmektedir. Bebek için hayatın zorluklarının başladığı nokta olarak da görülebilir. İstediği zaman elini attığında bulduğu meme alışkanlığını kaybettiğini hissetmek onun ruh halini de çok derinden etkileyebilir. Ağlama nöbetleri, hırçınlaşmalar, sinir hali, inadı bu etkiye tepki olarak karşımıza çıkabilir. Anneler bu konuda kararlı olmalı çocuklarının geleceği ve iyi bir gelişim için şart olduğunu unutmamalıdırlar.
Anne ile Bağ Azaldığında Çocuk Ne Yapacağını Şaşırır
Anne sütünü bıraktırmayı aşama aşama ilerletebilirseniz anne sütüyle doymayan bebek ek gıdaya karşı daha ilgili olacaktır. Kendini keşfetmeye başlayan bebek keşiflerine daha çok odaklanacak kendini eksik ya da kötü hissettiğinde annesinin memesine koşmaktan vazgeçecektir. Kendine yeni bir yöntem oyun ya da oyuncak bulmaya çalışacaktır. Gelişimi için en önemli adımı atmış olacaktır.
Profesyonel Yardım Almaktan Çekinmemeli
2 yaşından sonra emzirme döneminin kapanmaması durumunda çocukta bazı gelişim bozuklukları görülecektir. Özgüven sorunları, gelişimi geciktiren iletişim sorunları gibi problemler yaşanabilir. Çocuk birey olduğunu kabullenmeyip hala anneye bağımlı yaşarsa profesyonel destek almaktan çekinmemek gerekir.
Memeden Kesme Süresince Yapılması Gerekenler
- Aralıklı emziriyorsanız süreci ertelemeye gidebilirsiniz. Birazdan emzireyim daha sonra yapalım gibi.
- Emzirme süresi önemlidir bu süreç giderek azaltılmalıdır. Aç kalan bebeğe ek gıda takviyesi uygulanabilir.
- İlk günlerde emzirme saatini atlayarak işe başlayabilirsiniz. Bu süreçte ek gıda ile sıvı vererek alışkanlığını biraz değiştirmeye çalışabilirsiniz.
- Emzirme saatinde sizi göremeyeceği bir yerde olun. Yanında sakinleştirebilecek sevdiği birileri olabilir.
- 12 ay üstü algılayan bebeklere emzirme şartları getirebilirsiniz. Yalnızca odanda emzirebilirim gibi.
- Gece emzirmesini kesmek zor bir aşama. Bunu en sona erteleyebilirsiniz. Uyurken teninizi çok hissetmemesine dikkat etmelisiniz. Mümkünse yanında uyumayın.