21.yüzyılın kâbusu olarak adlandırılan Alzheimer yaygın görülen hastalıklardan biridir. Alzheimer zamanla beyin hücrelerinin ölümü ile zihinsel becerilerin azalması durumudur. Nörolojik bir hastalık olan Alzheimer unutkanlığa sebep olur. Çoğunlukla 65 yaş üzerindeki bireylerde görülen bu hastalık düşünce, davranış ve hafıza kapasitesinde azalmaya neden olur. Alzheimer hastalığı cinsiyet ayırt etmez. Hafif unutkanlıklar ile başlayan Alzheimer, hastalığın ilerlemesi ile ciddi ölçüde unutkanlıklar yaratır. Kişinin yaşam kalitesini büyük ölçüde etkiler.
Alzheimer Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Alzheimer tehlikeli bir hastalıktır çünkü belirtileri başlarda fark edilmesi zordur. Genellikle kişinin yakınları tarafından fark edilir.
Alzheimer belirtilerinden en yaygın olanı hafıza sorunlarıdır. Kişi birçok şeyi hatırlamakta zorlanır. Hastalık ilerledikçe Kişi daha sık unutmaya başlar. Kafa karışıklıkları ortaya çıkabilir, hastalar tarihleri ve yerleri karıştırabilir. Kişi evinin çevresi gibi bildiği yerlerde kaybolabilir. Nerede olduklarını ya da nasıl oraya geldiklerini karıştırabilirler.
Hızlı düşünme işlevi azalır. Alzheimer hastaları insanlar ile sohbet etmekte veya zaman geçirmekte zorlanabilirler. Örneğin, bir şey anlatırken sık sık duraksayabilir, olayı ya da doğru sözcüğü bulmakta zorluk çekebilirler.
Günlük işlerini yapmakta zorlanmaya başlarlar. Günlük aktivitelerini planlamakta zorluk çekmeye başlarlar. Tanıdık bir yere gitmekte, arkadaş buluşmalarını hatırlamakta güçlük çekerler.
Kişinin ruh halinde ve davranışlarında değişiklikler gözlenir. Endişeli, depresif, şaşkın davranışları ile dikkat çekebilirler. Normal dururken bir anda gözyaşları içinde kalabilir, sinirlenebilirler.
Alzheimer belirtilerinden biri de karar vermede zorluk yaşayabilmeleridir. Düşünme ve yargılama problemleri yaşandığından hayatı daha zor hale getirebilir.
Alzheimer Nasıl Tedavi Edilir?
Alzheimer hastalığının bilinen kesin bir tedavisi yoktur ancak semptomların azaltılması mümkündür. Şikâyetlerin azaltılmasına yönelik farklı yollar izlenebilir, bu tedaviler kişiye özel olarak düzenlenir. Hastalığın ilerlemişlik düzeyi, hastanın yaşı gibi etkenler dikkate alınır. Erken tespit tedavide büyük önem taşır ve olumlu sonuçlar alınır. Hastalara öğrenme ve hafıza için önemli olan asetilkolin bileşimini artırmaya yönelik ilaçlar verilir. Alzheimer hastaları için beslenme alışkanlıkları da tedavide önemlidir. Bitkisel besinler, balık ve zeytinyağı tüketimi artırılması gerekirken, kırmızı et ve süt ürünleri azaltılmalıdır. Omega-3 takviyeleri de fayda sağlayacaktır.